4. NORVÉGIA - a program

2015. szeptember 10., csütörtök

Összetartás, programismertetés, tudnivalók. Ez volt a témája a tegnapi találkozásnak, amikor is megismerkedtek egymással a szervezők, a túravezető és az utasok. Illetve ez utóbbiaknak csak egy része, mert Miklós éjfélig betegekhez rohangált, így nem tudott részt venni az összejövetelen. Hasonlóképpen nem tudtunk megismerkedni azzal az új, 20 év körüli utastársunkkal, aki az előző nap jelentkezett a túrára. Ha minden jól megy, akkor tehát nem 4+1 (utas+túravezető), hanem 5+1 lesz a létszám. (Ami azt is jelenti, hogy az egy főre eső költségek is csökkennek valamelyest.)

Az utazás maga nem lesz egy leányálom. Repülőgépünk 24-én, csütörtökön éjjel érkezik Norvégia fővárosába, Oslóba. Onnan 8 órás várakozás után indulunk tovább az északabbra fekvő Trondheimbe, ahova végül péntek délelőtt 9-kor érkezünk meg. Ott vár minket egy minibusszal Horváth Jenő, a túravezetőnk, aki természetfotós, erdész és az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese. 

A program elég nagy távolságokat ölel át. Kíváncsiságból már korábban berajzoltam a napi útvonalakat egy Google-térképre. Az éjszakai szállások helye és a hozzájuk vezető út nincs megjelölve, mivel egy-egy településen több éjszakát is töltünk - elmegyünk, visszajövünk, megint elmegyünk, majd megint vissza -, ezeket is belevéve elég nagy lenne a káosz. Miklós meg is kérdezte, hogy a két nap közötti távolságokat gyalog kell megtenni? 

A térkép jobb alsó sarka felé kifutó vonal már az utolsó napot jelzi, amelyen a svéd határt átlépve mintegy 700 km-t autóznunk Stockholm Arlanda nevű repülőteréig.


A jellegzetes napi fotós menetrend az alábbiakból áll:
  • 05:00 ébresztő, felszerelésigazítás
  • 06:00-09:00 napkeltekor fotózás (a korábbi évek beszámolói alapján ez általában elmarad)
  • 09:00-11:00 reggeli a szálláson vagy egy útba eső pékségben + felszerelésigazítás, pihenés (általában utazás közben pihenünk)
  • 11:00-14:00 napközbeni fotózás
  • 14:00-16:00 ebéd + pihenő (a reggel készített szendvicseket fogyasztjuk el vagy egy út menti étkezdében ebédelünk)
  • 16:00-21:00 késő du.-i, alkonyi fotózás + visszatérés a szállásra
  • 21:00-23:00 vacsora a szálláson (a konyhájában főzőcskézhetünk is akár) + fájlok letöltése + felszerelésigazítás + képelemzés
  • 23:00-05:00 éjszakai pihenő
A napkelte ebben az időszakban 07:10 és 07:30 között, a napnyugta 18:55 és 19:25 között várható.



A tervezett részletes program szerint az alábbi helyeket járjuk be:


1. nap: KIUTAZÁS - Trondheim - utazás a Fjordvidékre - Trollheimen Nemzeti Park - Eikesdalen - Mardalsfossen - Rödvenfjord (szállás)
Délelőtt: Trollheimen Nemzeti Park (a "Trollok otthona" hegyvonulat a Skandináv-hegység legváltozatosabb hegycsoportja, a legmagasabb csúcsa a "Stora Troll" (1850 m); mi az egyik legszebb völgyében, a Vindöldalen zúgókkal teli folyója mentén fényképezünk  - 1. helyszín

Délután: Eikesdalen, Eikesdalsvatnet, Mardalsfossen (hosszú, egykori gleccservölgy, benne keskeny, 18 km hosszú tó, körötte 1500-1800 méteres, egész évben havas csúcsok; a völgy végében található zuhatag Európa tíz legnagyobb vízesése között van: a hossza 705 m(!), a legnagyobb függőleges szakasza 358 méter(!), az átlagos szélessége 24 méter - megrendítő látvány... - 2. helyszín) 


Alkony: Rödvenfjord (a fjord partján 700 éves fotótéma, egy pompás gerendatemplom áll - a Norvég Nemzeti Örökség része; további fotótémák: szigetek a fjordban, a fjord közelében lévő, erdőkkel, legelőkkel körbe vett kicsi tavak tükröződései, színes csónakházak a vízparton, falusi fjordvidéki tájképek - 3. helyszín) 
Szállás: Rödvenfjord (egy kis félszigeten, fjordparti faházban, idilli, békés környezetben töltünk 3 éjt). 


2. nap: Langfjord (kompátkelés) - Romsdali Alpok panorámája - Trollok temploma - Bud halászfalva

Hajnali komputazás a Langfjordon (1. helyszín). 
Napkelte környékén a Molde feletti egyik hegyen állítjuk fel állványainkat, hogy az onnan látható 88(!) hegycsúcs és sokszáz hegygerinc fenséges sziluettjét megörökítsük - 2. helyszín). 

Trollok temploma: közepes nehézségű gyalogtúra két tengerszemhez és egy alattuk rejlő márványbarlanghoz (itt két gyönyörű, jól megközelíthető barlangi vízesés kínál ritka témát, az ide vezető ösvény mentén egy mohos kövekkel teli, zúgós patakmedret fotózhatunk a nyírfás tájon - 3. helyszín). 


Bud, a színes halászfalu (halászbarakkok, hajók, ladikok fotózása, tengeri naplemente esélye - 4. helyszín).
Szállás: Rödvenfjord


3. nap: Rödvenfjord - Trollok fala - Rauma-völgy - Fossafjell


Hajnalban fjordparti tükröződések fotózása a szállás környékén (1. helyszín). 
Reggel és délelőtt, a hegyek közötti "második napkelte" idején: Trollok fala (Európa legnagyobb vertikális sziklafalát és a Romsdali-Alpok csúcsait egy hegygerincről, kis tavak partjáról fotózhatjuk (tükröződések!) - 2. helyszín).

Du. és alkony: utazás a Rauma-folyó mellett (türkizzöld víz, homokpadok, szigetek, buja növényvilág, a hegyfalakról szép vízesések hullnak alá - 3. helyszín).


Fotózás a súrló, kései fényekben egy 1000 m feletti, varázslatos hegyi világban, a Fossafjell-en (gleccserektől egykor csupaszra csiszolt táj, hatalmas térélménnyel, kis tavakkal, gyapjúsás-szigetekkel, elképesztő méretű vándorkövekkel - 4. helyszín)
Szállás: Rödvenfjord


4. nap: Trollok ösvénye - Romsdali Alpok - Geirangerfjord - Jostedalsbreen N.P., Loen
Hajnal: Trollok ösvénye - a Romsdali-Alpok „amfiteátruma” (1700-1800 méteres csúcsok, a Püspök, a Király és a Királyné árnyékában; különleges képek készülhetnek egy „adrenalinszint-szökkentő” szerpentinről, és a döbbenetes hatású Stigfossen-ről - 1. helyszín). 

Napközben a Geirangerfjord-ot fotózhatjuk egy parádés szemszögből, majd – fakultatív programként - csónakkal közelíthetjük meg a másképp „becserkészhetetlen” Hét nővér-vízesést, hogy fenséges „fátylát” megörökíthessük (2. helyszín). 


Alkony: Dalsnibba-csúcs (1496 m) (a tengerszintről 
felkanyargunk közel 1500 m-re, hogy egy kilátóhelyről a fenséges fjordvidék felett/mögött lássuk pihenőre térni a napot - ismét elsöprő tájkép-témák vidékén járunk - 3. helyszín).
Szállás: Loen közelében (a Jostedalsbreen N.P. határán, komfortos faházikókban 2 éjszaka)


5. nap: Loen - Oldenvatnet - Jostedalsbreen Nemzeti Park, Briksdals-gleccser
Reggel: Oldenvatnet (fakultatív fényképezés a szépséges tükröződései miatt különleges tó partján, a szállás közelében - 1. helyszín) 

Délelőtt pihenés, szabad témakeresés a szállásunk környékén (lehetőség csónakbérlésre). 


Délután és alkonyatkor: Jostedalsbreen Nemzeti Park, Briksdals-gleccser (egy időnként leszakadt jégtömböket úsztató tavacska partjáról készíthetünk pompás fotókat a jégárról -  2. helyszín).
Szállás: Loen környékén.


6. nap: Strynefjellet - Jotunheimen (Óriások hegysége) - Otta
Hajnal: Strynefjellet (tájkép és makró a zord szépségű fjellvidéken - 1. helyszín). 

Reggel: Billingsdalen (vágtató folyó, partján göcsörtös erdei fenyőkkel, mohával belepett sziklákkal - 2. helyszín).


Napközben és alkonyatkor utazásunk vélhetően legnagyobb témagazdagsága vár ránk az „Óriások-hegységében”, a Jotunheimen Nemzeti Parkban (ezernyi apró tó, színes „alsó növényszint”, gleccserek, csipkés hegygerincek, bizarr sziklavilág, patakok százai - 3. helyszín).
Szállás: Otta-ban, folyóparti faházban (2 éjszakát töltünk itt)


7. nap: Dövrefjell N. P. (pézsmatulkok)

Hajnalban a pézsmatulkokhoz indulunk a Dövrefjell Nemzeti Parkba, itt töltjük a teljes napot: pézsmatulok-fotók készítése jó eséllyel akár 20-25 m-ről(!), a hegyi tundra egyedi növényvilága (makrózás), tájképezés (egy 2200 m-es, örök hóval fedett csúcs, színes őszi táj, nagy, zuzmós vándorkövekkel, széles, zúgókkal teli patakokkal, törpe nyírjesekkel, háttérben nagy, valószínűleg már az első hótól fehér hegyvonulatokkal).
Szállás: Otta-ban


8. nap: Rondane Nemzeti Park - Ringebu-tundra - Femund-tó
Reggel és délelőtt a Rondane "szívében", rendkívül látványos, sipkaszerű, 2000 méter közelébe nyúló, csúcsokkal körbevett fjellvidéken fényképezünk  (kanyargó, sebes folyó, kis vízesés, apró, a nagy csúcsokat tükröző tavak és a völgyből fellopakodó, reggeli pára emlékezetes képalkotó órákat ígér - 1. helyszín). 

Napközben a Ringebu-tundrán autózunk keresztül (az ősz és a tél "határán" lebeg itt a természet - ha jó időpontban érkezünk, lemming-portrékat és pasztellszínekből festett tavakkal ékesített hegyi tundra-tájképeket készíthetünk - 2. helyszín) 


Alkony: Femund-tó vidéke 
Szállás: a Femund-tó közelében, erdei faházakban 2 éjt töltünk (a házaktól pár méterre, az erdőben bagolycsalád lakik...)


9. nap: Femund-tó - Gutulia Nemzeti Park (tó és hegyi farm) - Femundsmarkka Nemzeti Park (rénszarvasok)
Hajnal: Femund-tó (párás tótájképek készítése, háttérben nagy hegyekkel - 1. helyszín). 

Napközben a Gutulia Nemzeti Parkban teszünk kisebb gyalogos fotótúrát (állatfotózás (rénszarvasok), makrózás (oly sokféle gomba), néprajzi témák (régi, hegyoldali farm, füves tetejű házikókkal) és tájképek (tópart zuzmós vándorsziklákkal) készítése vár ránk - 2. helyszín). 


Alkony a Femundsmarkka Nemzeti Parkban (a lappok legdélebbi elterejedési területén jó esélyünk van rénszarvasokkal találkozni, miközben kis tavak mentén komponáljuk utolsó skandináv tájképeinket..., lehetőség a csónakbérlésre a Femund-tavon - 3. helyszín)
Szállás ismét a Femund-tóhoz közeli bungalótelepen.


10. nap: utazás Svédországba - Arlanda-reptér - HAZAUTAZÁS
Hajnali 1 órakor kelünk útra a norvég-svéd határtól pár km-re lévő szállásunkról.  A túra reggel 07:00 órakor a Stockholm-Arlanda repülőtéren ér véget.

Igen gazdag program. Jenő, a túravezető szerint mi alakítjuk az útvonalat kívánság szerint, és minde
bből annyit fogunk látni, amennyit be tudunk vállalni és amennyit az erőnk is enged.

Most már nincs túl sok dolgunk, csak számolni a napokat...


__________________________________________________________________________
Következik:
5. NORVÉGIA - az utazás

Eddig történt:
3. NORVÉGIA - az előkészületek II. 
2. NORVÉGIA - az előkészületek I. 
1. NORVÉGIA - az álom indul

2 megjegyzés:

Hungarian Horntail írta...

Eltűntem az utóbbi időben, ki sem látszom a munkából és egyéb tennivalókból. De nagy örömmel követem az utazásod alakulását és külön örülök, hogy rajtam keresztül kaptál kedvet Norvégiához :). Fejedelmi ajándék, az biztos, és nagyon jónak tűnik az útvonal! Rengeteg helyet felismertem, gyönyörű tájakban nem lesz hiány és meg merem kockáztatni, hogy vízesés is untig lesz :) Nagyon szorítok, hogy szép időtök legyen, de a "rossz" idő sem rossz, borús időben még élénkebben izzanak az őszi színek. Várom nagyon a beszámolókat és fotókat!

2015. szeptember 17. 9:29
TiSza írta...

Köszönöm Réka, már nincs mesze az indulás, és megpróbálok még onnan bejelentkezni, ha belefér az időbe... Addig is annyi a tennivaló és semmire sincs idő - de legalább rohannak a napok.

2015. szeptember 17. 11:26

Megjegyzés küldése

 

2009 ·TiSza by TNB