Aranymetszés és harmadolás

2010. szeptember 30., csütörtök

Bevezetés:
Aki rápillant a bejegyzésre és szembetalálja magát a számok és a geometriai ábrák sokaságával, azt azonnal kiveri a víz, az egekbe szökik a hőmérséklete és riadtan nyúl az egér után, hogy fejvesztve iszkoljon el az oldalról. Pedig fölösleges. Mondanivalómat ugyanis alig lesz nehezebb megemészteni, mint egy tic-tacot!

Gyerek, kutya, macska, elefánt

2010. szeptember 25., szombat







A képek a kistarcsai görhönyfesztiválon készültek ...

Emberek fotózása - mikor kell engedély?

2010. szeptember 22., szerda

Emberek fotózásánál és a fotók közreadásánál gyakran merül fel a kérdés: kell-e hozzá a képen szereplő személy(ek) hozzájárulása, vagy sem? Ezzel a témával ma a fényérték.hu levelezőlistáján találkoztam, ahol egy ezzel foglalkozó, részletes cikkre hívták fel a figyelmet. Az írás a fotozz.hu oldalon jelent meg blúzer tollából még 2008-ban, éppen ezért nem tudom, hogy az időközben megváltozott Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendeletei még azonosak-e a régiével, amire a cikk hivatkozik. De gyanítom, hogy ebben a témában nem lehet nagy változás...

Esküvőfotózás

2010. szeptember 21., kedd

Az esküvőfotózás olyan területe a fotográfiának, amelyben már van tapasztalatom - mint örömapának. Még ebben a minőségemben is érdekes volt közvetlen közelről megfigyelni Orbán Domonkos munkáját (már amikor éppen nem feledkeztem bele magába az eseménybe, ami persze inkább előfordult, mint nem). Magát a tevékenységet azonban még sosem űztem fotósként (mert hát Kata és Ákos esküvője alatt készült képeim természetesen nem ide tartoznak). Éppen ezért érdekes volt végigolvasni a prohardver.hu oldalán KTTech cikkét 


címmel. Ajánlom mindenkinek, akit a téma érdekel, elég részletesen és tisztességesen végigköveti az esemény fotózásának várható körülményeit, követelményeit és buktatóit is.

A témához még néhány link:

Frissítés:

Az eltelt időben Orbán Domonkos blogján született meg egy jó írás az esküvőfotózásról, amihez hasznos kommentek is érkeztek. Elolvasásra javaslom.

ARC

2010. szeptember 14., kedd

Az idén néztem meg először az ARC óriásplakát-kiállítást. Sok szellemes, jó alkotást lehetett látni.

És végre újra embereket fényképezhettem.


Csepp-csapat

2010. szeptember 9., csütörtök

Vannak témák, amelyek hidegen hagynak. Főképp azért, mert olyan sokan és sokféleképpen megénekelték már őket, hogy szinte csak ismétléseket látok. Pedig ezek között is vannak kiváló és nagyszerűen kivitelezett fotók, mégsem dobban meg tőlük a szívem. 

Esküvő: Kata & Ákos

2010. szeptember 5., vasárnap


Nemrégen esküvőre voltam hivatalos. Mivel rokoni minőségben kaptam meghívást, nem készültem fotózásra, meg persze hivatalos fotósa is volt a rendezvénynek. A kompaktot azért zsebre vágtam, gondoltam készítek néhány emlékképet. 

Az esküvők körítése mindefelé más és más. Itt amolyan igazi sátoros lagzi követte a ceremóniát, amit azonban megelőzött egy három órás előjáték... Először is a násznép a rezes bandától kísérve levonult a faluba (pontosabban községbe - hogy meg ne bántsam az ott lakókat) a házasságkötő teremig. Délután fél háromkor, végig a tűző napon, harminckét fokban... Az esküvő után át a templomba, a ceremónia után közös fényképezés, majd onnan tánccal, énekkel és némi alkohollal fűszerezve vissza a lányos házhhoz. Hatra meg is érkeztünk. Biztosan fogytunk is egy-két kilót...

Eközben persze nem tudtam megállni, hogy ne készítsek néhány képet. A nagy zárt terekben teljesen alkalmatlannak bizonyult a G10, a kis vaku semmire sem volt elég. Ezért jobbára a vonulást fotóztam, bár - főleg az elején - a tűző nap nem volt túl barátságos. Valamelyest próbáltam deríteni az arcokat a vakuval, nem sok sikerrel. (Néhány képet beltérben is csináltam ISO 800-on, amiket aztán nem győztem zajszűrni. Mosottak is lettek egy kicsit.)

Ujjgyakorlatnak jó volt, hiszen sosem fotóztam még esküvőt. Egyszer mindent el kell kezdeni, s nem is baj, ha nem mindjárt élesben. Persze a helyszínen már bántam, hogy nem a 450D-t vittem, mert a kompakt korlátai elő-előjöttek (pl. ne keressetek elmosott háttereket).
















A tenger

2010. szeptember 3., péntek

Üldögélek a tengerparton. A távolban mélykék sáv jelzi a víz és az ég ölelkezését. A part felé közeledve a kék kivilágosodik, majd lassan zöldre vált, mint egy közlekedési lámpa. A homokos partot már fehéren tajtékzó, halványzöld hullámok mossák, mintha csak egy fékezett habzású mosópor hatását próbálgatnák.
       A szomszéd napernyő alatt egy fiatal pár beszélget.
  

Tájak és városok - Zakynthos

2010. szeptember 1., szerda

Nyáron a feleségemmel egy hetet Zakynthos szigetén töltöttünk. 

Ez egy kicsi görög sziget a Jón tengeren, közvetlenül a Peloponnészoszi félsziget mellett, Szicíliával kb. egy magasságban.

Két híressége van. Az egyik a Caretta caretta nevű, itt költő teknős, aminek megcsodálására lépten-nyomon nagyszerű ajánlatokkal csábítják a turistákat, leszögezve, hogy a teknősökkel való (tengeri) találkozást nem garantálják. A legtöbbeknek nem is sikerül megpillantaniuk egyet sem (mi ezt a túrát kihagytuk, ezért aztán mi sem láttuk). A másik nevezetesség az előző bejegyzésben már látott török csempészhajó rozsdás maradványa a gyönyörű Navaggio öböl homokos partján.

A sziget mindössze 410 négyzetkilométer (a tengerpartja összesen kb. 120 km), de sajnos ezt sem tudtuk tisztességesen felfedezni, mert a görögök nem átallották megkeseríteni a turisták életét (és a sajátjukat) az üzemanyagosok sztrájkjával. A bérelt autónak ezért aztán lőttek. Ha meg kizárólag a befizetett busz- és hajókirándulások élményeire kell alapoznom a véleményemet, akkor azt mondom: Zakynthoson a vadregényes és szép tengerpartokon kívül nem sok látnivaló akad. Erről a kevésről készítettem néhány turistafotót...


                                       A főváros látképe                         

 
                               Háttérben a Teknősbéka-sziget 

 
A híres Navaggio öböl és a roncs


...hogy ne csak a szokásos turistaképek legyenek